4 – Wat zijn valutaparen?

Bij het traden worden twee verschillende valuta aan elkaar gekoppeld, bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar en de euro. Hierdoor ontstaan valutaparen. deze valutaparen staan vast en veranderen niet.

Koerswisselingen zorgen ervoor dat de prijs van een valuta constant in beweging is. Doordat valuta aan elkaar gekoppeld zijn, kan men geld verdienen (en verliezen) door op het juiste moment de basisvaluta te kopen of te verkopen. De basisvaluta is altijd de eerstgenoemde valuta van een valutapaar.

Dat leggen we snel even uit met een voorbeeld

Stel je kiest voor traden in het valutapaar EUR/USD (euro versus de dollar). De basisvaluta is de eerste valuta, in dit geval de euro.  Verwacht je dat de koers van de euro zal stijgen, dan koop je euro’s. In tradetermen plaats je dan een koop-order.  Verwacht je dat de euro gaat dalen, dan plaats je en verkoop-order.

Wanneer de waarde van de euro stijgt, zakt automatisch de waarde van de dollar. Immers de beide valuta’s zijn aan elkaar gekoppeld.

Plaatje erbij?

Op de afbeelding zie je de koers van de EUR/USD. Je ziet een opgaande lijn, wat betekent dat de prijs van de euro aan het stijgen is. Een logische keuze zou zijn om op dit moment een koop-order te plaatsen.

koop-order

De koers van de euro stijgt. Een koop-order is op z’n plaats.

Andersom geldt hetzelfde

Op de volgende afbeelding laat de koers van de euro een neergaande lijn zien. de waarde van de euro daalt en dus is een verkoop-order op z’n plaats.

verkoop-order

De waarde van de euro daalt. Tijd voor een verkoop-order.

Euro’s kopen, euro’s verkopen…..kan ik ook dollars kopen en verkopen?

Wanneer je een koop-order plaatst, dan koop je euro’s, omdat dit de basisvaluta is. Op hetzelfde moment verkoop je dollars. Hetzelfde geldt bij het verkopen van de euro. Je verkoopt dan euro’s en koopt dollars.

Dat kopen en verkopen moet je niet al te letterlijk nemen. De vraag die je vooral bezig zal houden is of de koers van een bepaald valutapaar zal stijgen of dalen. Nu je weet wat je gaat traden, is het tijd om je eerste trade-order te plaatsen.