7 – Een take-profit instellen

Je hebt net gelezen hoe je kunt instellen dat bij een door jouw ingesteld verliesbedrag je trade-order automatisch wordt gesloten. Het omgekeerde is ook mogelijk! Door een take-profit in te stellen, wordt de trade automatisch gesloten bij een door jou bepaald winstbedrag.

Waarom een take-profit instellen?

Veel traders plaatsen een trade-order en gaan vervolgens verder met hun normale bezigheden. Ze doen boodschappen of gaan naar hun werk. Zo af en toe kijken ze hoe de trade vordert. Op een bepaald moment besluiten zij de trade te sluiten, omdat er teveel verlies wodt geleden of omdat er voldoende winst is behaald.

Automatisch ingrijpen bij afwezigheid

Door het instellen van een take-profit, zorgen zij ervoor dat bij plotselingen koerswijziging in het voordeel van hun trade, eventuele winsten niet verloren gaan.

Het is namelijk niet ongewoon dat bij een flinke koersstijging, de koers zich niet veel later weer herstelt en wat afzakt. Andersoms geldt hetzelfde: bij een plotselinge koersdaling, zal deze zich ook vaak weer herstellen.

Vandaar dat het verstandig is om naar een stop-loss ook altijd een take-profit in te stellen. Je weet immers maar nooit wat voor uitschieters zich voordoen. En er zullen momenten zijn, waarop je even geen tijd hebt om je trade-order in de gaten te houden.

Hoe stel je een take-profit in?

Het instellen van en take-profit gaat op een vegelijkbare manier als het instellen van een stop-loss. Bij een koop-order werkt het zo:

Pak met het puntje van je muis de witte lijn op en sleep deze fors naar boven. Wanneer je deze loslaat, verschijnt er een rode lijn en hoor je een dof klikgeluid. Ga je vervolgens met je muis over de lijn heen, dan verschijnt het bedrag dat wordt verdiend, wanneer de koers de take-profitlijn raakt.

Bij het instellen van een take-profit voor een verkoop-order schuif je de lijn niet naar boven, maar naar beneden. Immers bij een verkoop-order ga je er vanuit dat de koers zal dalen. Ook hier zal de order automatisch worden gesloten, wanneer de koers de door jou ingestelde take-profitgrens bereikt.

Je doet er verstandig aan om altijd een stop-loss en een take-profit in te stellen. Je beperkt hiermee verlies en voorkomt dat winsten weer verloren gaan. Natuurlijk kun je op elk gewenst moment altijd zelf handmatig je trade-order weer sluiten.