6 – Verlies beperken met een stop-loss

Gefeliciteerd, je eerste trade is een feit! Nu maar hopen dat je een winstgevende trade hebt geplaatst. Dat zal vaak het geval zijn, maar soms ook niet. Je zult bij het Forex traden zeker weten verlieslijdende trades plaatsen. Hoeveel verlies, dat kun je steeds zelf aangeven door een stop-loss in te stellen.

Waarom een stop-loss?

Koersen schommelen doorgaans redelijk rustig op en neer. Maar er zijn momenten dat er grote uitschieters zijn, zowel naar boven als naar beneden. Trade je met een volume van 0.10 en een saldo van 100 euro en schiet de koers plotseling met 40 punten de verkeerde kant op (dus tegen jouw trade in) dan kost je dat 40 PIPs x 1 euro = 40 euro!

Bepaal een verliesgrens

Met een stop-loss kun je in de trade-software aangeven bij welk verliesbedrag de trade automatisch gesloten moet worden. Hierdoor beperk je jouw verlies en weet je bij het plaatsen van de trade eigenlijk gelijk al hoeveel balans je overhoud, wanneer de koers tegen je trade ingaat.

Zo stel je een stop-loss in bij een koop-order

Wanneer je een trade plaatst, verschijnt er op de grafiek een witte lijn. die lijn kun je met je muis naar beneden verslepen. Pak de lijn maar eens op en versleep hem een behoorlijk eind naar beneden. Laat hem los en kijk of er een rode lijn verschijnt en je een kort, dof geluid hoort. Je stopp-loss is ingesteld!

stop-loss

Een stop-loss instellen

Ga voorzichtig met het puntje vanĀ  je muis op deze rode lijn staan en er verschijnt in beeld welk verlies je zult lijden op het moment dat de koers die rode lijn raakt en de order wordt gesloten.

Een stop-loss instellen bij een verkoop-order

Dat gaat precies andersom. Sleep de witte lijn fors omhoog en laat hem los. Hoor je dat doffe geluid en verschijnt er een rode lijn, dan is je stop-loss geplaatst. Ook hier kun je weer met het puntje van je muis over de lijn gaan en verschijnt het eventuele verliesbedrag.

Je kunt je stop-loss op elk gewenst moment aanpassen door de rode lijn weer op te pakken en deze verder naar beneden (bij een koop-order) of naar boven (bij een verkoop-order) te plaatsen. Naast het beperken van je verlies, kun je er ook voor zorgen dat je winst die je maakt, veilig wordt gesteld.