website statistics

Wanneer je een trade-order plaatst, zie je dat je begint met een verliessaldo op je trade. Dit zijn de kosten je broker in rekening brengt voor het plaatsen van een trade-order en wordt de spread genoemd.

Hoe kun je de spread bepalen?

De spread wordt bepaald door het verschil tussen koop- en verkoopprijs van het valutapaar. In de MT4 software kun je deze redelijk makkelijk berekenen, door het verschil te berekenen tussen beide bedragen.

In onderstaand voorbeeld zie je dat het verschil tussen 1.11764 en 1.11775 elf pipettes is. Bij een volume van 0,01 is de spread in dit geval 0,11 cent. Trade je met een volume van 1 euro, dan is de spread €11,-

Het verschil tussen koop- en verkoopprijs wordt de ‘Spread‘ genoemd.

 

Liquide markt, lage spread

Bij sommige valutaparen is de spread hoger dan bij andere. Dit hangt vaak samen met de liquiditeit van de markt. Een liquide markt, is een markt waar veel wordt gehandeld. Hierdoor zijn de kosten voor het plaatsen van een trade lager, dan wanneer er heel weinig in een bepaald valutapaar wordt gehandeld.

Een valutapaar waar weinig in trade-order worden geplaatst, zal dus een hogere spread hebben, dan een valutapaar waar veel in wordt gehandeld, zoals bijvoorbeeld de EUR/USD.

Wijziging van de spread

Net als de koers van een valutapaar, schommelt ook de hoogte van de spread. soms is deze, zoals in het voorbeeld 11 punten, maar dit kan ook gerust veel hoger zijn.

Vaak zijn er grote schommelingen in de hoogte van de spread bij het openen en sluiten van grote markten, zoals die van new York, Tokio, Londen of Sydney. wanneer er plotseling veel meer of juist veel minder wordt gehandeld in een bepaald valutapaar, dan zal de spread zich hierop aanpassen.