website statistics

Wanneer je al wat langer aan het traden bent, zul je merken dat koersen regelmatig een plafond of bodemprijs raken. In de regel gaat de koers niet verder dan de bodemwaarde en niet verder dan de plafondwaarde. Uitzondering uiteraard daargelaten. Dat plafond en die bodem worden in Forex-termen ‘Support’ en ‘Weerstand’ genoemd.

Support- en Weerstand leren ontdekken

Support- en weerstand zijn geen absolute getallen. Bij het schommelen van de koersen, worden deze vaak gevormd door verwachtingen en reacties van traders (sentimentele analyse). Bij het bekijken van het koersverloop, zijn de support- en weerstandpunten vaak al vrij snel te ontdekken.

Hiervoor gebruik je vaak een langere periode van uren of dagen en niet de grafieken die kortere perioden weergeven, zoals minuten of kwartieren. In de afbeelding hieronder is over een periode van dagen goed te zien dat de koers niet verder gaat dan de twee witte lijnen

De witte lijnen geven de support en weerstand van het valutapaar aan.

Support & weerstand gebruiken

Wanneer je na kunt gaan wat de support- en weerstand is van een valutapaar, dan ontstaat de mogelijkheid om op tijd je trade-orders te sluiten of juist te plaatsen.

Een koers die tegen een weerstand aan blijft hangen, zal (doorgaans) weer gaan stijgen. Andersom zal een koers die tegen de supportlijn aanzit, meestal ook weer gaan dalen.

Geen absoluut gegeven

Support en weerstand zijn goede indicatoren voor het bepalen of je wel of geen trade-order plaatst of juist een lopende trade beter kunt sluiten. Er is echter nooit een garantie dat de support en weerstand NIET doorbroken wordt.

Immers, gebeurtenissen in de wereld en belangrijk financieel nieuws blijven gewoon hun invloed op de markt uitoefenen, waardoor koersen zeker wel door hun support en weerstand heen gaan.

Hoe gebruik je support en weerstand het best?

Als indicator, niets meer en niets minder. Blijf het  nieuws volgen en stap op tijd uit (of in) als er duidelijke aanwijzingen zij dat de support of weerstand wordt doorbroken.