website statistics
UITLEG & TUTORIALS

De Invloed van Trump als President op de Dollar-Euro Koers

By 22 januari 2025 No Comments

De economische en geopolitieke keuzes van een president kunnen een enorme invloed hebben op valutamarkten. Tijdens het presidentschap van Donald Trump (2017-2021) waren de dollar en de euro onderhevig aan schommelingen als gevolg van zijn beleid en uitspraken. Wat zijn de voorspellingen voor de dollar-euro koers als Trump in de toekomst opnieuw president zou worden?

De Dollar van President Trump

Terugblik op Trumps Economische Beleid

Tijdens zijn eerste termijn lag de focus van Trump op “America First”, wat leidde tot:

  • Fiscale stimulans: Trump introduceerde belastingverlagingen voor bedrijven en particulieren, wat de economische groei tijdelijk stimuleerde.
  • Handelsoorlogen: Hij voerde handelstarieven in tegen China en andere landen, wat zorgde voor onzekerheid op de wereldmarkten.
  • Renteverhogingen: Door de gestegen economische activiteit verhoogde de Federal Reserve de rente meerdere keren, wat de waarde van de dollar versterkte.

Deze maatregelen zorgden ervoor dat de dollar vaak sterker was in vergelijking met andere valuta’s, waaronder de euro. Echter, handelsspanningen en geopolitieke onzekerheden drukten soms op de valutamarkt.

Verwachtingen bij een Nieuwe Termijn

Als Trump opnieuw president zou worden, zijn er een aantal mogelijke scenario’s voor de dollar-euro koers:

1. America First 2.0

Trump heeft tijdens zijn eerste termijn laten zien dat hij prioriteit geeft aan binnenlandse economische groei. Een hernieuwde focus op protectionisme zou de wereldwijde handel opnieuw verstoren. Dit zou:

  • De dollar mogelijk versterken, omdat beleggers veilige activa zoeken.
  • De euro kunnen verzwakken als Europa geraakt wordt door handelsspanningen.

2. Fiscale Stimulans en Inflatie

Een verlenging van belastingverlagingen of nieuwe stimuleringsmaatregelen zouden de Amerikaanse economie kunnen ondersteunen. Tegelijkertijd kan dit leiden tot hogere inflatie en mogelijke renteverhogingen door de Federal Reserve, wat de dollar opnieuw aantrekkelijk maakt.

3. Geopolitieke Onzekerheid

Trumps onvoorspelbare stijl kan zorgen voor volatiliteit op de markten. Spanningen met China, Europa of de NAVO kunnen het vertrouwen in de dollar schaden. De euro zou in zo’n geval kunnen profiteren als relatief stabiele reservevaluta.

4. Invloed van de ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) speelt ook een grote rol in de koersontwikkeling. Als Trump opnieuw aan de macht komt en de ECB besluit tot verdere renteverlagingen of stimuleringsmaatregelen, kan dit de euro verzwakken ten opzichte van de dollar.

Analisten’ Visies

Economen zijn verdeeld over de mogelijke impact van Trump’s terugkeer op de valutamarkten:

  • Optimistische visie: Sommige analisten verwachten dat een sterke dollar opnieuw het resultaat zal zijn van belastingverlagingen en een groeiende economie.
  • Negatieve visie: Anderen wijzen op de risico’s van een verhoogde Amerikaanse staatsschuld en geopolitieke onzekerheid, die de dollar juist kunnen verzwakken.

Conclusie

De dollar-euro koers is afhankelijk van een complexe mix van factoren, waaronder economisch beleid, geopolitieke spanningen en de acties van centrale banken. Nu Trump opnieuw president is geworden, kan de koers zowel stijgen als dalen, afhankelijk van de mate waarin zijn beleid het vertrouwen van beleggers versterkt of ondermijnt. Investeerders zullen ongetwijfeld hun ogen gericht houden op Washington.